Welke verzekeringen heb je nodig als je uit huis gaat?

Ga jij bijna op kamers wonen, maar weet je nog niet welke verzekeringen je nodig hebt? Lees hier welke verzekeringen voor jou het belangrijkst zijn!

Op kamers gaan is hartstikke leuk en je hebt er vast zin in. Vergeet niet dat je wel een paar dingen moet regelen, zoals je verzekeringen. Dat klinkt misschien niet zo interessant, maar het is wel belangrijk. Als je een verzekering hebt, kun je een bepaald risico afdekken. Vaak gaat dit om een financieel risico. Maar welke verzekeringen zijn echt belangrijk? Hieronder vind je vier verzekeringen die je niet mag vergeten:

Zorgverzekering
Deze verzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Als je 18 wordt dien je een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering vergoedt de zorgkosten die onderdeel zijn van het basispakket. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten, maar dat hoeft niet als je geen extra zorg nodig hebt. Lees hier meer over het kiezen van een zorgverzekering. Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de belastingdienst. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de belastingdienst.

Inboedelverzekering
Als je gaat verhuizen neem je wat spullen mee uit je ouderlijk huis, of misschien koop je wel nieuwe spullen. Maar wat als er brand uitbreekt of wat als iets wordt gestolen? Met een inboedelverzekering zijn je spullen (zogenoemde ‘roerende zaken’) verzekerd bij brand, diefstal, inbraak, wateroverlast en storm. Roerende zaken zijn bijvoorbeeld een televisie, meubels en je kleding.

Aansprakelijkheidsverzekering
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je bij anderen of hun bezittingen aanbrengt, bijvoorbeeld als je per ongeluk een dure vaas bij de buren omstoot. Dit is trouwens niet hetzelfde als een WA-verzekering. Een WA-verzekering is een verzekering die schade die je anderen toebrengt met een motorvoertuig verzekerd.

Uitvaartverzekering
Deze verzekering wordt vaak vergeten, het klinkt ook ver weg! Maar bedenk je dat een uitvaart in Nederland al snel tussen de €6.500 en €11.000 kost. Heb je dit bedrag niet op je spaarrekening staan, dan is een uitvaartverzekering aan te raden. Check eerst of je ouders misschien al een uitvaartverzekering voor jou hebben afgesloten. Vanaf dat je 18 jaar bent kun je zelf een uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger je bent als je deze afsluit, hoe lager je premie. Dat is gunstiger voor later! Lees hier verder waarom een uitvaartverzekering belangrijk is en wat de voordelen zijn.

Nu weet je welke verzekeringen het belangrijkst zijn als je op kamers gaat wonen. De zorgverzekering is natuurlijk verplicht. Heb je bovenstaande verzekeringen al afgesloten? Check dan voor je verhuist nog even of ze up-to-date zijn.