Wat moet je regelen voor je nieuwe studie?

Begin jij volgend jaar aan een nieuwe opleiding? Lees hier wat je allemaal moet regelen!

Als je na de zomer begint met een nieuwe opleiding, heb je je als het goed is al ingeschreven. 1 mei was de deadline voor het inschrijven.  Als je een opleiding gaat doen met numerus fixus, dan was deze deadline 15 januari al. Na het inschrijven is er een aantal dingen wat je moet regelen. Wij vertellen je er meer over.

Studiefinanciering aanvragen
Als student heb je recht op studiefinanciering. Wat dit precies is, hangt af van je opleiding. De studiefinanciering kan bijvoorbeeld bestaan uit een lening en het studentenreisproduct. Op de website van DUO kun je studiefinanciering aanvragen, en daar vind je ook gelijk wat voor financiering je kan krijgen.

Studentenreisproduct aanvragen
Studenten mogen reizen met een studentenreisproduct. Hiermee reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer. Dit is onderdeel van je studiefinanciering. Via DUO kun je een studentenreisproduct aanvragen, daarvoor heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Als je deze nog niet hebt, kun je deze hier aanvragen. Op studentenreisproduct.nl kun je je OV-chipkaart koppelen aan het reisproduct. Bij een oplaadautomaat kun je vervolgens het product opladen. Bij DUO vind je vanaf wanneer jouw reisproduct geldt.

Studiekeuzecheck
Als je je hebt ingeschreven voor een opleiding, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Bij een groot aantal hogescholen en universiteiten is deze check verplicht. Met een studiekeuzecheck toets je of een opleiding goed bij je past. Zo’n check bestaat bijvoorbeeld uit een gesprek met iemand van de opleiding, een proeftoets (bijv. Nederlands of rekenen) of een dag proefstuderen.

Gegevens controleren, collegegeld betalen, collegekaart aanvragen
Je nieuwe school of universiteit zal binnenkort vragen naar je gegevens, en of al je gegevens kloppen. Controleer of alles juist is, daarna ben je officieel ingeschreven! Via studielink kun je aangegeven hoe je wil het collegegeld wil gaan betalen (in één keer of in termijnen). Zodra dit kan, krijg je hier bericht over. Ook moet je een collegekaart aanvragen. Het verschilt per instelling hoe dit moet, maar je krijgt hier vanzelf de benodigde informatie over.

Ook nog regelen
Voor je studie van start gaat, zijn deze dingen ook nog van belang:

  • Een kamer zoeken of verhuizen. Let daarbij ook op dingen als je verzekeringen, of het aanvragen van huurtoeslag (indien je daarvoor in aanmerking komt)
  • De aanschaf van studieboeken
  • Je aanmelden voor de introductieperiode van je opleiding
  • Eventueel aanmelden bij een studenten- of studievereniging.

Twijfel?
Als je je voor 1 mei hebt ingeschreven voor een opleiding, heb je het recht tot toelating op een andere studie. Heb je bijvoorbeeld de studiekeuzecheck gedaan, maar is deze opleiding toch niet wat voor jou? Dan mag je je nog inschrijven voor een andere opleiding. Hiervoor moet je dan wel weer een nieuwe studiekeuzecheck doen, anders mag de onderwijsinstelling je toelating weigeren. Het veranderen van je keuze kan tot 1 september.