Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt?

Als je 18 jaar wordt moet je opeens een hoop dingen zelf regelen. Je bent van de ene op de andere dag zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken en je zorgverzekering. Dat is lastig als je er nog geen ervaring mee hebt. MoneyFit helpt je voor te bereiden op deze verantwoordelijkheden.

We hebben om te beginnen een kleine quiz voor je:

Want wat verandert er als je 18 jaar wordt?
Je moet een aantal zaken regelen, aanvragen en afsluiten. Wij zetten het voor je op een rijtje!

                1. Vraag een DigiD aan
Om te beginnen is het aanvragen van een DigiD een goeie zet. Met een DigiD log je in op websites van de overheid. Op deze sites kun je belastingaangifte doen, tegemoetkoming scholieren aanvragen of een lening afsluiten. Een DigiD aanvragen kan hier.

                2. Sluit een zorgverzekering af
Als je 18 jaar wordt, kun je zelf een zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Je sluit een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar (Univé, Zilveren Kruis, Centraal Beheer etc.). Op deze pagina van Zorgwijzer kun je zorgverzekeraars makkelijk vergelijken.

Als je zelf een zorgverzekering afsluit en dus premie betaalt, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Vraag een zorgtoeslag alleen aan via de Belastingdienst.

Wist je dat als je ingeschreven staat op een hogeschool (mbo, hbo of universiteit) kun je collectiviteitskorting aanvragen. Zo ontvang je bijvoorbeeld al 5% korting op de basisverzekering, tot 12,5% korting op de tandartsverzekering en tot15% korting op de aanvullende verzekering.

                3. Check of je recht hebt op studiefinanciering
Als je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming is een maandelijkse bijdrage van de overheid. Je hoeft deze niet terug te betalen. Een tegemoetkoming scholieren kun je hier aanvragen.

Als je ingeschreven staat op een hogere school (zoals een mbo, hbo of universiteit) kun je eventuele bijdragen aanvragen bij DUO. Voorbeelden van die bijdragen zijn een aanvullende beurs, collegegeldkrediet of een lening. De voorwaarden voor deze bijdragen zijn allemaal verschillend. Lees ze allemaal goed door op deze link en misschien heb jij recht op een van deze bijdragen!

                4. Geld terugvragen van de belasting
Heb jij een (bij)baan? Dan betaal je hierover belasting. Vaak houdt je werkgever dit automatisch in op je loon. Van deze inhouding kun je vaak een deel terugkrijgen. Maar hoe werkt dat? Op de website van de Belastingdienst staat precies wat jij moet doen in jouw situatie.

Handige tips
Naast verplichtingen kun je ook nieuwe keuzes maken als je 18 jaar bent. Hieronder geven we je nog een aantal tips.

Abonnementen en contracten afsluiten
Je mag op nu op je eigen naam abonnementen en contracten afsluiten. Het meest voorkomende abonnement is een telefoonabonnement. Deze mag je namelijk niet als minderjarige afsluiten. Dit geldt ook voor Netflix en Spotify.

Inschrijven voor een sociale huurwoning
Als jij tijdens je studie, of daarna, op jezelf wilt wonen is het handig dat je je vroegtijdig inschrijft bij een sociale huurwoning. Dit kan namelijk als je 18 jaar bent. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe sneller je na je studie aan een woning kan komen. Of jij recht hebt op een sociale huurwoning en hoe je je inschrijft lees je hier.

Doe de test bij Rijksoverheid
De Rijksoverheid heeft duidelijk op een rijtje gezet wat jij allemaal kan afsluiten als je 18 jaar wordt. Doe de test op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/achttien-jaar-worden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-18-jaar-worden.