Update je CV

Als je wilt solliciteren op een (bij)baan of stageplek, moet je vaak een motivatiebrief en je CV opsturen. In een motivatiebrief beschrijf jij kort wie jij bent, wat je leuk lijkt aan de baan of stageplek en waarom je in dat bedrijf wilt gaan werken. Een CV (Curriculum Vitae) is een overzicht van jouw ervaringen, kennis en kwaliteiten. Het is een belangrijk document waar werkgevers naar kijken als ze sollicitanten uitnodigen. Met een actueel en opvallend CV maak je de meeste kans om opgemerkt te worden. In dit artikel geven we je tips om je CV een goede update te geven.

1. Geef je CV een overzichtelijke lay-out. Dus gebruik overal hetzelfde lettertype, gebruik dikgedrukte tekst bij titels en dezelfde opsommingstekens.

2. Maak je CV persoonlijk en aansprekend. Bijvoorbeeld door alle titels een frisse kleur te geven of lijntjes te zetten tussen de verschillende onderdelen. Maak het niet te bont, het hoeft geen kleurenpalet te worden. Een beetje kleur of vorm kan je CV echter wel persoonlijker en interessanter maken.

3. Vermeld belangrijke en relevante contactgegevens. Sowieso je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Maar ook de weblink naar je LinkedInprofiel kun je toevoegen. Zorg ervoor dat je een net e-mailadres hebt, zodat werkgevers je serieus nemen.

4. Voeg een nette foto toe. Tegenwoordig plakken de meeste mensen een foto van zichzelf in hun CV, zodat werkgevers direct een gezicht hebben bij de sollicitant. Let wel op dat je geen vakantiefoto of feestkiekje gebruikt, dit doet lijken alsof je nog niet serieus geïnteresseerd bent in werk en kan in je nadeel werken.

5. Voeg je opleiding(en) toe in de juiste volgorde. Dus jouw meest recente studie plaats je bovenaan.

6. Voeg relevante werkervaring toe. Dit zijn je (bij)banen en stages. Wanneer je nog jong bent is het goed om je bijbaantjes te vermelden, dit laat zien dat je actief en bereid bent om te werken. Stages laten zien dat je ervaring hebt opgedaan in je studierichting. Ook je werkervaring zet je weer in de juiste volgorde, dus het nieuwste bovenaan.

7. Houd het kort en bondig. Geen super lange beschrijvingen, maar een of twee korte zinnen waarin je laat zien wat je taken waren in je (bij)baan of stage.

8. Begin je CV met een korte persoonsbeschrijving (maximaal 5 zinnen). Hierin benoem je je sterke kanten (kwaliteiten) en je goede eigenschappen. Probeer dit aan te passen aan de functie waarop je solliciteert, zodat jij als persoon aantrekkelijk wordt voor de functie.

9. Check je CV op spelfouten of laat iemand anders dit doen. Een CV moet goed leesbaar en zonder foutjes zijn.

10. Sla je CV op in PDF. Dan kan er niks meer veranderen of verspringen in de tekst en het ziet er netter uit. Bovendien ontvangen werkgevers je CV ook het liefst in PDF.