Tien tips voor het vinden van je eerste baan

Door gastredacteur Solange Pompl (26)

Zo, je bent afgestudeerd en gaat nu op zoek naar een baan. Als student had jij je lot nagenoeg in eigen handen. Als je de leerstof goed had doorgenomen, haalde je waarschijnlijk het tentamen. En als je een essay schreef dat voldeed aan de minimale eisen was die voldoende weer binnen. Dat het in de Volwassen Wereld anders werkte, merkte ik toen ik een aantal maanden terug begon met solliciteren. Aangezien je als starter nog niet zoveel werkervaring hebt, zul je extra hard je best moeten doen om op te vallen. Na een aantal maanden solliciteren en werkervaring als recruiter heb ik beter door hoe solliciteren werkt. Graag deel ik mijn kennis met jou op MoneyFit.

1. Klaar voor de start… ?
Even dubbelchecken: Stel je zou over een maand zou moeten beginnen met een 40-urige werkweek, zou je daar dan klaar voor zijn? We moeten er allemaal een keer aan geloven, maar als jij half overspannen je scriptieperiode uit komt gehold, kan het beter zijn een maandje (of twee) rust te nemen. Neem het maar van mij aan ?.

2. Tijdelijk baantje
Veel afgestudeerden verdienen tijdens het solliciteren wat bij door middel van een tijdelijke baan. Dit is een goede manier om op safe te spelen met je inkomsten. Het zorgt er ook voor dat niet je hele leven om solliciteren draait. Ook wel zo fijn.

3. Werkervaring opdoen
De grootste valkuil voor solliciterende starters is – niet zo heel verrassend – het gebrek aan werkervaring. Veel afgestudeerden kiezen er dan ook voor om een stage te gaan doen. Dit is op zich geen slecht idee, maar ik zeg wel: laat je niet uitbuiten en ga geen gratis werk doen (tenzij het een aantal uurtjes in de week is). Je hebt niet voor niks een diploma op zak; je hebt een hoop te bieden!

4. De bijstand in?
Hoelang het duurt voordat je een baan vindt hangt af van meerdere factoren, zoals je vakgebied, het aanbod en je eigen inspanningen. Er komt ook een dosis geluk bij kijken. Om de periode richting werk te overbruggen zou je een bijstandsuitkering aan kunnen vragen. Ik raad je aan om zo snel mogelijk je bijstandsaanvraag in te dienen. Het duurt dan namelijk een aantal maanden voordat het geld op je bankrekening staat. Het voordeel van de bijstand is dat het je dwingt om proactief op zoek te gaan naar werk én dat je hierbij ondersteuning krijgt van de gemeente.

5. Waar ben je naar op zoek?
Waarschijnlijk ga je een groot deel van je tijd zoeken naar vacatures via het internet. Als dit inderdaad je strategie is, weet dan waar je naar zoekt. Met andere woorden, ken je vakgebied en functietitels. Indeed.nl is best intelligent, maar elk extra woord dat je intikt resulteert in een ander zoekresultaat. Je kunt een lijstje bijhouden van zoekwoorden die je intikt. Bedenk bovendien een strategie wat betreft de vacatures waarop je reageert. Als je als starter op medior functies gaat reageren, is de kans dat je wordt uitgenodigd  bijvoorbeeld kleiner. Dit is een overweging die je zelf moet maken.

6. Sollicitatiemateriaal en je digitale portfolio
Een open deur, maar zorg dat je CV en motivatiebrief picobello in orde zijn. Vraag sowieso feedback op beiden van minstens twee verschillende mensen. Zorg dat je brief op één A4-tje past en je cv op maximaal twee. Uit de brief moet duidelijk worden waarom jij graag bij dit bedrijf wilt werken en waarom deze functie bij jou past. Daarnaast maak je duidelijk wat jouw toegevoegde waarde zal zijn. Wat je cv betreft: voeg een leuke foto toe en zorg dat in één oogopslag duidelijk is wat jouw specialisme is. Na veel oefenen zul je uiteindelijk een standaardbrief hebben, maar stem je cv en brief toch af op elke sollicitatie. Lieg niet over je ervaring, maar je mag je profiel best wat “upgraden”, zo leerde ik van mede-recruiters.

Met ‘digitale portfolio’ doel ik op alles wat er over jou te vinden is via een Google Search. Check je social-mediakanalen en probeer deze vanuit het oogpunt van een werkgever te bekijken. Tevreden?

Meer tips:

 • Verstuur je cv en brief altijd in een pdf ’je naar de werkgever, met als titel je naam, het bedrijf en de functie waar je op solliciteert
 • Elimineer (spel)fouten
 • Geef in je LinkedIn-header en samenvatting aan dat je werk zoekt. Je mag hierin best een beetje origineel zijn

7. De Zoektocht
Ik raad je aan om een lijstje bij te houden van banen waarop je solliciteert en bedrijven die je interessant lijken. Houd ook bij waar je wordt afgewezen. Vraag bij een afwijzing om feedback, zo nodig telefonisch. Wees sowieso niet bang om te bellen, zeker bij een heel interessante vacature. Kijk ook of je iemand binnen je netwerk kent die bij de organisatie of het bedrijf werkzaam is. Wellicht kan deze persoon wel wat voor je betekenen.

Meer tips:

 • Videosolliciteren: je kunt ook een videosollicitatie (laten) maken waarin je, uiteraard, erg intelligent en sprankelend voor de dag komt
 • PDF: Als je ergens op solliciteert, bewaar de vacaturetekst dan als een pdf ’je, want deze wordt vaak na de sluitingsdatum van de vacature van de website gehaald
 • Volgen: Volg de social-mediakanalen van de bedrijven en personen die voor jouw werkveld interessant zijn. Via LinkedIn kun je ook mensen volgen waarmee je niet gelinkt bent.
 • Intensiviteit: Persoonlijk zou ik je aanraden om niet als te een kip zonder kop reageren op alles wat los en vast zit, maar reageer alleen op dingen die je op zijn minst voor 60% aanspreken. Dit vergroot de kans op een succesverhaal
 • Alerts: Abonneer je op nieuwsbrieven van vacaturesites en schrijf je in bij minstens vijf verschillende databanken, zoals Nationalevacaturebank.nl of een vacaturesite die zich specifiek richt op jouw werkveld.

8. Het begint met een N en eindigt op Etwerken
Ik vind dit een heel bekakt begrip, maar je snapt meteen wat ik ermee bedoel. Netwerken: op een semi-formele manier met mensen praten omdat je eigenlijk stiekem iets van die ander moet. Maar zo hoeft het niet per sé te zijn. Als er mensen zijn die jij interessant vindt, bijvoorbeeld omdat ze een leuke baan hebben, vraag dan of ze zin hebben om een keer ‘koffie te drinken’. Wees geïnteresseerd tijdens dit gesprek, stel veel vragen en voeg ze toe op LinkedIn. Of er nu iets concreets uitrolt of niet, je verbreedt je netwerk en kennis van het werkveld. En: als een jonkie jou over tien jaar vraagt voor een koffiegesprek, denk dan terug aan die goeie ouwe werkloze periode. Zeg ja.

9. Yasss, je mag op gesprek komen!
Goed gedaan. Tijdens dit gesprek kun jij laten zien wat je in huis hebt. Uiteraard kom je op tijd, ga je netjes gekleed, blinken je schoenen en je nagels. Ook heb je grondig research gedaan naar de organisatie, hun website en social-mediakanalen en de vacaturetekst nog eens grondig doorgelezen.

Meer tips:

 • Ook al heb je je twijfels, ga toch naar het gesprek. Practice makes perfect.
 • Voorbereiding: Bereid je voor op de vraag: “Vertel eens wat over jezelf.” Bereid ook een stuk of drie vragen voor die je de ander wilt stellen
 • Intuïtie: Natuurlijk is het heel belangrijk dat jij goed overkomt op de persoon tegenover je, maar probeer ook bij jezelf na te gaan of jíj bij deze organisatie of dit bedrijf zou willen werken. Denk hierbij niet alleen vanuit je hoofd (en bankrekening), maar benut je intuïtie. Probeer te achterhalen wat de bedrijfscultuur is om te zien of deze bij jou past. Gaan mensen in hun pauze tafelvoetballen of samen wandelen, of luncht iedereen achter zijn bureau? Dat zijn belangrijke details die wat zeggen over de organisatiecultuur

10. Geef niet op
Ik weet het, solliciteren, vooral als starter, is niet altijd leuk en gemakkelijk. Tegen mij zei iedereen ook: ‘het komt wel goed’. Jaha, dacht ik toen, maar wannéér dan? Nu heb ik een leuke baan gevonden, dus jou gaat het zeker ook lukken. Zet ‘m op!