Thuis bij pa & ma, waar moet ik op letten?

Jongeren gaan op steeds latere leeftijd op zichzelf wonen. Als je nog bij je ouders woont, waar moet je dan allemaal op letten? Hoe houd je jouw financiële zaken bij, en waar besteed jij je geld allemaal aan?

Wie weet heb je het zelf ook gemerkt: studeren kost elk jaar meer geld, de basisbeurs is afgeschaft en een baan vinden is lang niet altijd makkelijk. Om geld te besparen kun je ervoor kiezen om bij je ouders te blijven wonen. Misschien vragen je ouders je wel om een bijdrage voor kost en inwoning, maar dit is vaak alsnog veel goedkoper dan op jezelf wonen. Steeds meer jongeren blijven langer thuis wonen, zo staat ook in dit artikel van NRC en in dit artikel van de NOS.

Ook als je bij je ouders woont is het belangrijk om grip te houden op je geldzaken. Boven de 18 jaar zijn er namelijk een aantal verplichtingen die invloed hebben op je financiën. Denk hierbij aan de verplichte (basis)zorgverzekering of het doen van aangifte voor de belasting.
Om inzicht te houden in je financiën is het slim om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Excel is hiervoor een handige tool. Op deze website vind je allerlei sjablonen voor het bijhouden van een budget, bijvoorbeeld ‘Maandbudget voor studenten’.

Als je een (bij)baantje hebt en je verdient meer geld dan je uitgeeft, kun je geld opzij zetten. Door te sparen creëer je een buffer waar je later dankbaar gebruik van kunt maken. Stel je voor dat je auto plots een dure reparatie nodig heeft, of dat je op een dag je eigen huisje wilt kunnen kopen.
Het kan ook zijn dat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Bekijk in dat geval je uitgavenpatroon eens goed om te zien waar je eventueel op kan bezuinigen. Als het je lukt om geld over te houden, kun je dit geld op je spaarrekening zetten.

Op Moneyfit staan nog meer artikelen die gaan over grip houden op je geld, bijvoorbeeld over het kiezen van een zorgverzekering of over het plannen van je inkomsten en uitgaven.