Studievertraging door ziekte

In Nederland zijn er steeds meer studenten die langdurig ziek zijn. Een burn-out, depressie of een andere ziekte kan er voor zorgen dat je een tijd niet toe komt aan studeren. Wat doe je dan?

Via je arts krijg je te horen wat je wel en niet kunt doen, dus wat je beperkingen zijn in je situatie. Zelf heb je hier ook vaak een goed beeld van. Bespreek dit met het instituut waar je studeert. Overleg samen wat de gevolgen hiervan zijn voor je studie. Kan je de komende tijd misschien wel een paar vakken volgen, of moet je je opleiding even helemaal op pauze zetten?

Beurs onvoorziene omstandigheden en DUO
Vraag daarnaast of je opleidingsinstituut ook een beurs heeft voor ‘ondersteuning bij onvoorziene omstandigheden’. Veel scholen bieden dit aan studenten die ziek zijn. Daarnaast kun je via het decanaat of je studiebegeleider regelen dat je studiebeurs met DUO zo min mogelijk gevolgen ondervindt van je pauze. Denk bijvoorbeeld aan verlenging van je prestatiebeurs (als je niet in het leenstelsel zit en daar nog recht op hebt). Lees meer over de mogelijkheden op de website van DUO.

Financiën in kaart
Houd altijd goed je financiële situatie in de gaten en zoek op tijd hulp of ondersteuning als je dat nodig hebt. Extra zorgen vanwege je financiën is waarschijnlijk het laatste waar je op zit te wachten. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op.