Studievertraging door ziekte

Een burn-out, depressie of fysieke klachten, die had je niet gepland… Helaas komt het steeds vaker voor dat jonge mensen hierdoor niet meer aan hun studie toekomen en studievertraging oplopen. Wat kun je doen wanneer jij hiermee te maken krijgt?

Eerst is het belangrijk om je situatie goed en eerlijk in beeld te krijgen. Het is handig dat je kunt aangeven wat jij nodig hebt om hier goed mee om te gaan. Ook kun je dan de juiste hulp inschakelen. Met je arts breng je jouw problemen en/of (tijdelijke) beperking in kaart. Bespreek dit vervolgens zo spoedig mogelijk met je studiebegeleider van de school of instelling waar je studeert.  Wat zijn de gevolgen? Kun je door met je studie, of is het verstandig om een break te nemen?

Beurs en ondersteuning
Hoe vervelend de situatie misschien ook is, voor je financiële situatie blijf je zelf verantwoordelijk. Vraag om de hulp en ondersteuning die je nodig hebt. Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden voor ondersteuning bij jouw onderwijsinstelling. Vraag daarom zeker of er een beurs is voor ‘ondersteuning bij onvoorziene omstandigheden’.

Je kunt bij het DUO je studielening verlagen of stopzetten. Houd er wel rekening mee dat hiermee je afbetalingsperiode in werking gaat. Daarnaast kun je via je studiebegeleider of decaan ook met het DUO een regeling treffen. Als je niet in het leenstelsel zit en nog recht op een prestatiebeurs hebt, kun je mogelijk een verlenging krijgen. Lees meer over de mogelijkheden op de website van DUO.

Contact
Kortom: houd je geld in de gaten en voorkom extra financiële zorgen: dat is waarschijnlijk het laatste waar je op zit te wachten. Laat je goed informeren. Meer vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.