Studiefinanciering op het HBO of WO: een lening of een gift?

Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Wat is een lening en wat een gift?

Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Nieuwe stelsel
Onder de nieuwe regeling (vanaf 1 september 2015) mag je onbeperkt bijverdienen. Je studiefinanciering is in het nieuwe stelsel namelijk een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Dit geldt niet voor de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. Geef aan het DUO zo snel mogelijk door als je (tussentijds) stopt met je studie om onnodig terugbetalen te voorkomen.

Oude stelsel
Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel valt (vóór 1 september 2015 gestart met je studie). Lees hier meer.