Stem jij ook op 15 maart?

Komende woensdag is de dag waarop veel Nederlanders naar de stembus gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de Tweede Kamer worden besluiten genomen die van invloed zijn op onze levens. Ga jij ook stemmen?

Waarom stemmen?

Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je stemmen in Nederland. Maar er blijkt een grote groep studenten te zijn die niet stemt. Misschien ben jij daar ook wel een van en heb je het gevoel dat die ene stem toch niks uit maakt. Maar als alle studenten zo denken, gaan er veel waardevolle stemmen verloren! En als alle studenten nou wel zouden stemmen, is dat toch weer een behoorlijk deel van het totaal aantal stemmen.

Waarom stemmen? Misschien interesseer je je helemaal niet in politiek of vind je het te ingewikkeld. Toch is het goed om je er eens in te verdiepen en jouw stem woensdag uit te brengen. De verkiezingen gaan namelijk over de toekomst van Nederland. Ook voor studenten zitten er belangrijke onderwerpen tussen, bijvoorbeeld sociale huurwoningen of het eventueel terugkeren van de basisstudiebeurs. Net als alle andere stemmen, is dus ook jouw stem belangrijk!

Hoe stemmen?

Hoe ontdek je op welke partij je wilt stemmen? Je kunt je verdiepen in de verkiezingscampagnes van de partijen. Dit kost wel veel tijd en kan soms moeilijk zijn. Op tv kun je verkiezingsdebatten bekijken (of terugkijken op internet), waarin standpunten van politieke partijen vaak helder worden. Wat ook een handige manier is om je voor te bereiden is om de stemwijzer of het kieskompas in te vullen. Deze geeft, op basis van jouw antwoorden, aan welke partij het beste past bij wat jij belangrijk vindt.

Woensdag 15 maart: stemmen!

Na je voorbereidingen en/of het invullen van een stemwijzer heb je voor jezelf waarschijnlijk een stuk duidelijker welke partij jouw voorkeur heeft. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is je stembiljet, dat je per post hebt ontvangen, klaar te leggen en woensdag naar de stembus te gaan. Op je stembiljet staat aangegeven wat voor jou de dichtstbijzijnde stemlocatie is.