Slim online winkelen!

Steeds meer jongeren winkelen online. De webwinkels hebben tegenwoordig een behoorlijk uitgebreid en gevarieerd aanbod: kleding, technische artikelen, woonaccessoires, meubels, computerartikelen, make-up, toiletartikelen, cadeaubonnen, tassen en ga zo maar door.

Online winkelen is gemakkelijk, je kunt het zo thuis op de computer doen. Maar let wel op, want soms is het niet zo mooi als het lijkt. Webwinkels lijken goedkoop, maar zijn soms duurder dan je denkt. Of je blijkt een gekocht kledingstuk, wat niet blijkt te passen, ineens niet meer te kunnen terugsturen: weg geld! Onderstaande tips zullen je helpen om slim online te winkelen, nare situaties te voorkomen en zo het winkelen leuk te houden!

1. Bijkomende kosten. Wanneer je bijvoorbeeld kleding bij een webwinkel wilt kopen, lijkt deze soms goedkoper dan in de winkel. Maar pas op: aan het eind van je bestelling (vlak voor je moet betalen) komen er ineens nog verzendkosten overheen. Het bedrag van verzendkosten verschilt per webwinkel. Goed dus om dit even op te zoeken op de website. Soms zijn de verzendkosten gratis als je boven een bepaald bedrag besteld. Kijk dan wel goed of je echt voor dat bedrag aan aankopen moet/wilt doen, anders ben je onbedoeld veel geld kwijt.

2. Ervaringen checken. Niet elke webwinkel is betrouwbaar. Vraag bij je familie en vrienden welke ervaringen zij hebben bij de webwinkel die jij wilt gebruiken. Ook kan je googlen op ‘recensies + de naam van jouw webwinkel’, vaak delen mensen op internet hun ervaringen over een webwinkel. Zo onderzoek je of de webwinkel betrouwbaar is, haar spullen op tijd levert en jou niet oplicht.

3. Bepaal je grens. Als je winkelt in de stad, neem je de producten die je wilt mee naar de kassa. Je hebt een beeld van wat je allemaal koopt. Bij een webwinkel koop je gemakkelijk teveel. Omdat je niet je producten fysiek in handen hebt of in een mandje hebt liggen, lijkt het minder. Bepaal dus van tevoren hoeveel geld je wilt uitgeven in de webwinkel of hoeveel producten je wilt kopen. En voorkom zo dat je ineens een torenhoge rekening hebt aan het einde van het verhaal.

4. Bekijk de voorwaarden. Belangrijk om te weten is of je artikelen kunt ruilen. Of, wanneer het niet voldoet aan de verwachting, je het terug kunt sturen en dan je geld terugkrijgt. Als dit niet zo is, neem je een risico. Dat wat je bestelt, moet je houden en het geld ben je kwijt. Ook is het belangrijk om te lezen binnen hoeveel dagen je een artikel terug kunt sturen of kunt ruilen. Als je te laat bent, kunnen webwinkels je teruggestuurde artikel weigeren. En check ook altijd of terugsturen gratis is of dat je hiervoor moet betalen.