Rood staan? Let op BKR-registratie

Heb jij ingesteld dat je rood mag staan bij de bank? Dit heeft mogelijk gevolgen als je een lening (bijvoorbeeld een hypotheek) wilt afsluiten. Hoe dit werkt? Lees snel verder.

Rood staan
Stel dat je 1.000 euro op je bankrekening hebt staan. Dat betekent dat je maximaal 1.000 euro kunt uitgeven. Dat klinkt logisch! Maar bij de bank is het mogelijk om in te stellen dat je een bepaald bedrag ‘rood’ mag staan. Dit betekent dat je saldo (tijdelijk) onder 0 mag zijn. Stel, je hebt 200 euro op je bankrekening staan en wilt een tv van 800 euro kopen. Daar heb je te weinig geld voor. Als je rood mag staan kun je de tv wel kopen en wordt je saldo -600. Dat klinkt handig, maar dat is het niet per se! Je betaalt namelijk veel rente over het bedrag dat je rood staat. Extra kosten dus! Bovendien is het bikkelen om je saldo weer op peil krijgen. Stel dat je de maand erna 1.000 euro loon op je rekening krijgt, en je moet nog 600 euro (+ rente) aan de bank ‘betalen’, dan hou je die maand nog maar 400 euro over. Als je het daarmee die maand niet redt, sta je opnieuw rood. Dan blijf je dus achterlopen.

BKR-registratie
Rood staan heeft mogelijk gevolgen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen en kredieten. Rood staan wordt ook geregistreerd. Het gaat daarbij om de instelling bij de bank dat je rood mág staan. Dus ook als je er geen/niet volledig gebruik van maakt! Een registratie bij BKR is van invloed bij het aanvragen van een lening, bijvoorbeeld een hypotheek. Hoe hoger het bedrag dat je rood mag staan, hoe lager de lening die je kunt krijgen, volgens het artikel van NOS. Heb je de optie om rood te staan niet per se (volledig) nodig? Dan kan het goed zijn om deze optie uit te zetten óf het maximale bedrag van rood staan te verlagen. Hoe je dit kunt doen verschilt per bank, maar is vaak vrij eenvoudig te regelen.