Rijbewijs halen? Bekijk deze tips!

Om je rijbewijs te mogen halen, moet je rijexamen doen bij het CBR. Op dit moment lukt het maar 50% van de kandidaten om gelijk bij de eerste poging voor dit examen te slagen. Het CBR komt daarom met een aantal tips die je helpen om te slagen, en deze willen we graag met je delen. Door er alles aan te doen om goed en snel te slagen besteed je je geld het beste!

Voor je examen kan doen, moet je het verkeer en de regels begrijpen en moet je een auto onder controle kunnen houden. Hiervoor neem je rijlessen bij een rijschool. Voor je een rijschool kiest kun je de prijzen en het slagingspercentage van verschillende rijscholen vergelijken en een proefles volgen. Proeflessen zijn vaak (dus niet altijd) gratis en helpen je om te kijken of je een klik hebt met je rij-instructeur.

Bedenk dat een goedkope rijschool niet altijd de beste rijschool is. Vraag een vrijblijvende offerte aan bij de rijschool die jouw voorkeur heeft. Bekijk goed of deze volledig is, of dat je buiten de offerte om nog zelf dingen moet regelen. Voor het halen van je rijbewijs heb je namelijk meer nodig dan alleen rijlessen en een rijexamen, bijvoorbeeld:

  • Theorieboek en online oefenmateriaal
  • Gezondheidsverklaring
  • Tussentijdse Toets
  • Autohuur bij examens

Als je een rijschool hebt gekozen kun je beginnen met lessen. Laat je instructeur bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt en neem dit advies aan. Als je genoeg lessen volgt kun je in één keer slagen. Je kunt beter je geld besteden aan een paar zinvolle lessen dan aan een mislukt rijexamen en extra lessen die je daardoor nodig hebt.

Daarnaast is het slim om op tijd te beginnen met de voorbereiding en de planning van je theorie-examen. Als je deze op tijd haalt, voorkom je dat je in de knoop komt met de planning en je focus op je rijexamen.

Kijk voor alle tips op https://www.cbr.nl/rijbewijstips/.