Renteverhoging studielening van de baan

Goed nieuws: er komt geen verhoging op de rente van studieleningen! We leggen uit wat dat betekent.

In september kwam minister Van Engelshoven met het plan om de rente op studieleningen langer vast te zetten. Deze week heeft ze dit wetsvoorstel teruggetrokken. Dat betekent dat de renteverhoging niet door gaat.

Nog even terug, want waar ging het precies om? De minister van Onderwijs had een wetsvoorstel gemaakt dat de rente op een studielening niet 5, maar 10 jaar vast zou staan. Een rente die langer vaststaat, is hoger. Voor studenten die vanaf 2019 zouden gaan studeren, zou dat bij een gemiddelde studielening een kostenverhoging van €5000,- betekenen. Dat is omgerekend ongeveer €12,- per maand, als je 35 jaar zou doen over het terugbetalen van je studielening.

De kwestie was de afgelopen tijd vaak in het nieuws. Veel mensen waren tegen het wetsvoorstel, zoals de studenten- en jongerenorganisaties, maar ook politieke leiders. Ze benadrukten dat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van studeren in gevaar zou komen.

Dat de renteverhoging niet wordt doorgezet, is dus goed nieuws. Wil je weten hoe het verder zit met het terugbetalen van je studieschuld? Lees dan dit artikel.