Prestatiedruk? Geen stress!

Prestatiedruk komt steeds vaker voor bij jongeren. Ze voelen veel druk om te presteren en ervaren hierdoor extra stress en zorgen. Deze week staat in het teken van de prestatiedruk, met als bedoeling om meer aandacht te vragen voor het groeiende probleem.

Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat 8 op de 10 (79%) jongeren prestatiedruk ervaren. Als je last hebt van prestatiedruk, wil je beter presteren dan je al doet. Dit betekent dat je niet tevreden bent met wat je tot nu toe hebt behaald. Het kan ook zijn dat je zelf wel tevreden bent, maar school, de maatschappij of mensen om je heen niet. Als dit je stress oplevert, noemen we dat ook prestatiedruk.

Prestatiedruk kan veel slechte gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan onnodig veel stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Als je aan het studeren bent is de kans groot dat je te maken krijgt met prestatiedruk, maar het kan ook voorkomen op je werk of als je op zoek bent naar een baan.

Om aandacht te vragen voor dit probleem is de Week van de Prestatiedruk bedacht. Tijdens evenementen en op verschillende websites worden verhalen, ervaringen en tips uitgewisseld. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier kan presteren. Het kan je namelijk veel geld schelen. Als je door een burn-out -als gevolg van prestatiedruk- studievertraging oploopt kan je extra studiekosten maken. Deze wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Neem daarom genoeg tijd om je in te spannen, maar ook om te ontspannen!

Wil je meer weten over de Week van de Prestatiedruk? Neem dan een kijkje op de website van MIND Young. Meer informatie over prestatiedruk vind je op de website van MIND Blue.