Op zoek naar een stageplaats?

Is elke stage een betaalde stage? Misschien over een tijdje wel! Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is met een voorstel gekomen over eisen van stageplaatsen, en hierin staat dat elke stagiair een vergoeding moet krijgen. Waar moet je zelf eigenlijk allemaal op letten als je een stageplaats zoekt?

Wie weet krijgt binnenkort iedere stagiair wel een stagevergoeding. Een groot aantal (40%) krijgt voor hun stage namelijk nog geen vergoeding. Dat betekent dat zij zich (vaak fulltime) inzetten, maar hier geen geld voor krijgen. Een stage draait vooral om het leren van je vak en wat minder om het verdienen van geld, maar veel jongeren hebben niet genoeg tijd om naast hun stage ook nog te werken. Daarom is dit voorstel erg welkom. Daarnaast kan een vergoeding je motiveren om je in te zetten.

Als je op zoek bent naar een bedrijf om stage te lopen, waar moet je dan allemaal op letten? Allereerst wil je natuurlijk dat de werkzaamheden of de opdrachten bij je interesses en vaardigheden passen. Probeer een stageplaats te vinden die aansluit bij jouw wensen op dit gebied. Wat past bij je opleiding? Welke trends zijn er? Wat wil je absoluut niet doen? Wat zou goed staan op je CV? Door een sollicitatiegesprek kun je deze vragen beantwoorden.

Daarnaast kan je jezelf de volgende vragen stellen over het bedrijf zelf: Kleed je je graag op dezelfde manier als de collega’s? Wordt je bedrijfsmentor je beste vriend(in), of niet meer dan je leidinggevende? Wil je werken in een groot of in een klein bedrijf? Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op je stage. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je vaak al goed de sfeer proeven, en anders kun je er altijd naar vragen!

Tot slot kun je vragen naar de arbeidsvoorwaarden. Dit zijn de praktische zaken, zoals werktijden, een stagevergoeding en je werkplek. Wanneer je solliciteert is het goed om nieuwsgierig te zijn, dat laat je enthousiasme zien. Wees dus niet bang om al je vragen te stellen. Veel succes!