Op zoek naar een bijbaan

Wil jij naast je school of studie ook graag een extra zakcentje verdienen? Er zijn genoeg mogelijkheden!

Wat voor soort bijbaan je mag doen, hangt natuurlijk af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, uit hoe meer verschillende bijbaantjes je kunt kiezen. Maar of je nou 18 of 13 bent: er zijn genoeg bijbaantjes te vinden! Dit artikel staat vol tips en voorbeelden voor het vinden van jouw bijbaan.

13/14 jaar
Veel jongeren denken dat ze als ze 13 of 14 zijn nog niet mogen werken. Maar dat is helemaal niet zo! Als je 13 of 14 bent mag je maximaal 12 uur werken in een week. Bijbaantjes die je kunt doen zijn: klusjes in huis, oppassen bij familie of kennissen of auto’s wassen.
Ook kun je meehelpen met een folderwijk van een oudere broer/zus/vriend(in) en de opbrengst verdelen, groente plukken in een kas of helpen op een kinderboerderij of camping. Wel moet er dan iemand van 15 jaar of ouder zijn die op je kan letten. Kijk ook eens op deze website.

15 jaar
Wanneer je 15 bent zijn er ineens een stuk meer bijbaantjes die je mag doen. Denk aan vakken vullen in de supermarkt, zelf een folderwijk lopen, schoonmaken of bollen pellen in de kas. Natuurlijk kan je ook de baantjes doen die 13- en 14-jarigen mogen doen: oppassen of lichte klusjes. Ook 15-jarigen mogen maximaal 12 uur per week werken. Kijk ook eens op deze website.

16 jaar en ouder
Wanneer je 16 bent kun je bijna alle bijbaantjes doen. Bedrijven en winkels nemen graag jongeren aan, dus genoeg kans op een bijbaantje! Denk aan werken bij een winkel of snackbar, serveren in een restaurant, campingwerk, schoonmaken voor de thuiszorg, post bezorgen of achter de kassa zitten. Kijk ook eens op een van deze websites: nationalevacaturebank.nlhulp.nl of vacatures.nl.

Er zijn veel voordelen om een bijbaantje te hebben naast je school of studie:

  • Werkervaring helpt je later bij het vinden van een echte baan, na je studie
  • Door een bijbaantje leer je nieuwe mensen kennen, waar soms mooie vriendschappen uit ontstaan
  • Je leert belangrijke vaardigheden, zoals: Samenwerken, communiceren, omgaan met stress, volhouden
  • En natuurlijk ook niet onbelangrijk: Je hebt een extra zakcentje om op te sparen of soms eens wat leuks van te doen