Nieuw schooljaar, nieuwe kosten: zo heb jij je uitgaven en inkomsten op een rijtje

Heb jij het overzicht nog? Het komende jaar gaat weer van alles kosten, en vaak heb je heel andere kosten dan in de zomer. Misschien wel nieuwe kosten, voor jou als eerstejaarsstudent, waar je eerder geen rekening mee hoefde te houden. Lees mee om te kijken of jij je inkomsten- en uitgavenoverzicht een beetje op een rijtje hebt!

Het kan goed zijn om een schriftje of Excel-sheet bij te houden, waarin je al je kosten en uitgaven schrijft. Je hebt altijd te maken met vaste inkomsten en vaste lasten. Bij vaste inkomsten kun je denken aan je lening bij DUO, het geld dat je ouders maandelijks bijdragen en je loon dat je ontvangt voor je bijbaan.

Bij vaste uitgaven kun je denken aan kosten die elke maand hetzelfde zijn en elke maand van je rekening worden afgeschreven. Dit kan meer zijn dan waar jij op had gerekend. Hier zetten wij de belangrijkste op een rijtje:

  1. Collegegeld

Misschien betaal jij je collegegeld voor het hele jaar in één keer, dan is het geen maandelijkse uitgave voor jou. Het kan ook zijn dat je in termijnen gaat betalen. Dat betekent dat er elke maand of elk kwartaal een bepaald bedrag van je rekening afgeschreven wordt.

  1. Zorgverzekering

Met de zorgtoeslag vanuit de overheid wordt een deel van/worden al je zorgkosten vergoed. Het kan ook zijn dat je nog een klein bedrag zelf bij betaalt. Hier kun je rekening mee houden in je inkomsten- en uitgavenoverzicht.

  1. Telefoonkosten

Ook je telefoonkosten worden bij een abonnement maandelijks van je rekening afgeschreven. Lees dit artikel om te weten hoe je kunt besparen op telefoonkosten.

  1. Schoolboeken

Schoolboeken kunnen bij elkaar ook veel geld kosten. Dit zal niet elke maand hetzelfde zijn, maar het is handig om elke maand wat geld apart te houden voor eventuele boeken die je moet aanschaffen. Tip: koop je boeken van ouderejaarsstudenten over, of koop ze via bol.com of marktplaats, waar je boeken tweedehands kunt aanschaffen. Zo bespaar je veel kosten.

  1. Huur

Als je op jezelf woont, komen ook de kosten van je kamer nog om de hoek kijken. Deze horen bij je vaste lasten. Lees dit artikel voor budgettips als je op kamers woont.

  1. Abonnementen

Netflix, Spotify, en Videoland… ook dit zijn kosten die maandelijks van je rekening worden geschreven. Handig om te weten hoeveel je daar maandelijks aan uit geeft! Grip houden op al je abonnementen? Lees dit artikel!

  1. Studentenvereniging

Als je bij een studentenvereniging zit, betaal je vaak contributie en/of geld aan de vereniging. Als het goed is, heb je gehoord hoe vaak en wanneer ongeveer dit geld van je rekening wordt gehaald. Neem dit mee in je berekening!

  1. Overig: uitstapjes, uitgaan, boodschappen, reiskosten..

Natuurlijk zijn er dan nog heel veel andere dingen waar je geld aan uit geeft. Dit zijn alle variabele kosten. Als je een paar maanden je uitgaven bijhoudt, kun je goed zien hoeveel geld je gemiddeld moet rekenen voor deze kosten. Daarnaast is het verstandig om wat geld te rekenen voor ‘onverwachte kosten’.