Lenen van vrienden

Heb jij wel eens geld geleend van je vrienden of ouders? Je moet er niet aan denken dat jullie vriendschap of relatie kapot gaat door ruzie over geld. Check of je de lening kunt terugbetalen en hoe snel.

Hoeveel kun je lenen?

Hoeveel je kunt lenen en terugbetalen, hangt af van je inkomen, woonsituatie, vaste lasten en  is – niet te vergeten – afhankelijk van het bedrag en eventuele rente van de lening.  Vrienden en familie rekenen meestal geen of een lage rente en zullen niet snel een deurwaarder op je af sturen. Toch wil je een goede band houden met hen. Vooraf een risicometer invullen en samen afspreken wanneer en hoe je gaat aflossen, voorkomt ruzies. Tenminste, als je je ook houdt aan de afspraken.

Hoe sta jij ervoor?
Vul de risicometer van het Nibud in en ontdek of het verkeerslicht op groen, oranje of rood staat wat de lening betreft.

Rood betekent dat je de lening waarschijnlijk nog net kunt terugbetalen, maar dat je hele leven de komende tijd in het teken zal staan van aflossen. Voor leuke dingen is bijna geen financiële ruimte. Als je groen scoort, kun je vrij gemakkelijk de uitgaven blijven doen die bij jouw huishoudsituatie en inkomen passen. Als het licht op oranje staat, is het de vraag of je bereid bent om flink te bezuinigen op andere uitgaven. Deze lening past alleen in het budget als je fors minder gaat uitgeven dan vergelijkbare huishoudens.

Wil je graag je lening afbetalen, maar weet je niet hoe? Je kunt hier contact opnemen met een jongerenmaatje.