Jongerenmaatje helpt Sarah

Het was puur toeval dat Sarah hulp kreeg van een maatje. Haar ouders waren gescheiden, ze had ruzie met haar moeder en haar vader zette haar op straat. Na heel wat verhuizingen woont ze nu bij een vriendin – iemand die hulp krijgt van een jongerenmaatje van SchuldHulpMaatje.

‘Echt ongelooflijk’

“Sarah zat huilend op de bank. Ze had veel pijn omdat haar schouder voor de vierde keer uit de kom was en haar werkgever dwong haar om weer aan het werk te gaan.” SchuldHulpMaatje Carla hoorde het verhaal van Sarah vol ongeloof aan. Over een werkgever die haar onderbetaalde, haar dwong om te gaan werken, geen vakantiegeld uitkeerde en haar niet op haar rechten wees. “Het was echt ongelooflijk zoals ze met haar omgingen”, zegt Carla verontwaardigd. Daarom besloot ze alles samen met Sarah uit te zoeken: contract, CAO en salarisstroken. Zo ontdekten ze dat Sarah al maanden te weinig betaald kreeg, waardoor ze ook te weinig vakantiegeld kreeg.

Samen stuurden ze een uitgebreide e-mail naar haar leidinggevenden. Omdat Sarah ziek uit dienst zou gaan en haar contract ‘natuurlijk’ niet verlengd zou worden, legde Carla uit dat de onderbetaling consequenties zou hebben voor haar uitkering.  De werkgever bleef echter tegenwerken.

FNV Jongerenbond

Toen Carla bij het bekijken van de bankafschriften ontdekte dat Sarah lid is van FNV jongerenbond, adviseerde ze haar om deze organisatie in te schakelen. Vanaf dit moment keerde het tij. FNV nam de zaak over. En Sarah? Die kon zich eindelijk gaan richten op haar herstel!

Het FNV zorgde ervoor dat Sarah haar salaris kreeg van februari tot en met april. Nu zijn ze bezig om het salaris over vorig jaar waar Sarah recht op heeft te vorderen. Dit gaat zo goed als zeker lukken! Net als het vakantiegeld dat ze met terugwerkende kracht terugkrijgt. In mei werd haar contract niet verlengd en Sarah ging ziek uit dienst. Haar uitkering via het UWV is gelukkig veel hoger omdat zij dankzij SchuldHulpMaatje op tijd aan de bel heeft getrokken.

“Ik heb zoveel geleerd van Carla”, zegt Sarah. “Hoe ik een nette e-mail moet schrijven, bijvoorbeeld. Of afspraken en belangrijke gegevens noteren in een agenda. Ik ben zelfverzekerder geworden en durf nu zelf te bellen naar instanties. Ik heb geleerd dat je altijd hulp kunt vragen als je twijfelt en dat je NOOIT iets direct hoeft te tekenen. Je mag het ook mee naar huis nemen om het eerst rustig te lezen. Ook houd ik nu mijn administratie bij in een map waardoor ik meer overzicht houd.”

We willen ook jou helpen!

Carla blijft Sarah voorlopig nog bijstaan waar en wanneer nodig.
Wil jij ook begeleiding door een jongerenmaatje? Laat het ons hier weten!
We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe we jou kunnen helpen.