Interview: Jong en moeder

“Het is heel bijzonder en mooi om moeder te worden. Wel merkte ik dat mijn leven veranderde. “

*De namen van de geïnterviewde jongeren op deze site zijn om privacy redenen veranderd.

Wie ben je?
Ik ben Emily, 25 jaar oud en woon nu bijna vijf jaar in Nederland. Ik ben geboren in Amerika en naar Nederland verhuisd toen ik ging trouwen. Ruim twee jaar geleden kregen we een zoontje. Ik heb een eigen onderneming.

Hoe was het voor jou om jong moeder te worden?
Het is heel bijzonder en mooi om moeder te worden. Wel merkte ik dat mijn leven veranderde. De portemonnee wordt kleiner, ik heb minder te besteden voor mijzelf (kleding of uitstapjes), want het geld dat we hebben geven we uit aan ons zoontje. Ook is het lastig om werk en de zorg voor je kind te combineren, je wilt een goede balans hebben. Ik wil graag werken, maar zelf kunnen zorgen voor mijn zoontje vind ik ook heel belangrijk! Gelukkig kan ik samen met mijn man de zorg voor ons zoontje verdelen.

Hoe heb je het moederschap gecombineerd met werken?
Ik ben zelfstandig ondernemer en heb een eigen schoonheidssalon. Officieel werk ik drie dagen in de week, maar het lukt niet altijd om de andere twee dagen echt helemaal vrij te houden voor het huishouden en de zorg voor mijn kind. Als ondernemer moet je namelijk in het begin veel tijd en energie investeren in je bedrijf, maar dat kan soms niet omdat je ook energie en tijd voor je kindje moet maken. Mijn man werkt vier dagen in de week, dus ik ben wel het meest thuis van ons twee. Ook had ik heel graag willen studeren aan de kunstacademie, maar ik zou nu niet weten hoe ik dat moet combineren. Misschien als mijn zoontje naar de basisschool gaat, dat ik dan meer ruimte heb voor een studie of meer werken. Maar voor nu kies ik ervoor om meer bij mijn zoontje te zijn, hij is nog zo jong en ik vind het belangrijk dat hij dan veel tijd doorbrengt bij zijn mama en papa.

Wat zijn dingen die je moeilijk vindt als jonge moeder?
Soms is het lastig om je tijd te verdelen. Mijn zoontje was veel ziek in zijn eerste jaar, dus toen heb ik bijvoorbeeld helemaal niet gewerkt. Gelukkig werkte mijn man, dus hadden we niet meteen grote financiële problemen. Je kindje vult je leven, aan de andere kant verlies je ook sociaal contact of vriendschappen. Ik was en ben veel thuis voor mijn zoon, waardoor ik minder contact heb met sommige vrienden. Wat ik ook lastig vind is dat je ineens zoveel verantwoordelijkheid hebt. Ik ben chaotisch en ik denk dat jonge vrouwen vaker chaotisch zijn dan als je wat ouder bent. Dan is het best een uitdaging om balans en structuur in je leven te brengen.

Wat zijn dingen die je mooi vindt als jonge moeder?
Aan de ene kant ben je veel moe als moeder, maar omdat je nog jong bent heb je meer energie. Ik kan nog heel veel spelen met mijn kind. Soms ben ik echt blij dat ik niet een oudere moeder ben! Als mijn zoontje in de speeltuin niet meer uit de tunnel durft te kruipen, kan ik er zelf in om hem te pakken, haha! Maar ook de structuur die je in je leven moet krijgen, helpt mij om minder chaotisch te zijn. En het mooiste is: Er komt zoveel liefde in je leven met een kind! En ik werd opnieuw verliefd op mijn partner, omdat ik hem nu zag als papa voor ons kindje. Zo mooi!

Hoe zorgen jullie voor je kindje met weinig geld?
Door simpele en leuke dingen te doen die weinig geld kosten. We gaan wandelen, samen tekenen thuis of naar de kinderboerderij. Dat vindt mijn zoontje echt superleuk! Kijk, als je kind iets nodig heeft (luiers, eten, kleertjes) dan geef je daar geld aan uit. Maar voor jezelf ga je wat zuiniger leven. Dingen voor jezelf kopen blijft natuurlijk leuk, maar het maakt je niet zoveel meer uit, je hecht er minder waarde aan. Oh ja, we hebben ook veel gekregen van de familie: een wieg, kleertjes, speelgoed…

Welke tips heb je voor jonge ouders?

  • Als ze nog klein zijn: Investeer niet teveel in kleertjes, want ze groeien er toch heel snel weer uit.
  • Doe gratis uitjes (zoals de kinderboerderij), die zijn net zo leuk voor kleintjes als betaalde activiteiten.
  • Vraag je ouders of familie om op je kindje te passen, als je een dag moet werken of studeren. Is goedkoper dan een kinderdagopvang, maar ook vertrouwd. Het belangrijkst is dat je iemand waar je je kindje bij brengt, echt vertrouwt.
  • Als je geen familie of vrienden hebt die je kunnen helpen: zoek hulp bij een kerk, vereniging of andere groepen. Zij willen graag helpen, in praktische dingen of financieel.
  • Voor alleenstaande mama’s: zoek contact met andere jonge moeders. Samen sta je sterker! Dan kun je ervaringen uitwisselen en misschien op den duur op elkaars kinderen passen.