“Ik kan gewoon niet met geld omgaan”

Erik komt weer rond van zijn geld. Een jaar geleden klopte hij aan bij SchuldHulpMaatje JONG met een stapel ongeopende enveloppen. “Ik wilde ze niet openmaken, omdat ik wist dat het alleen maar nog meer schulden zou betekenen”, vertelt hij openhartig. Erik zat zwaar in de problemen. Samen met een ‘jongerenmaatje’ van SchuldHulpMaatje kreeg hij in relatief korte tijd zijn financiële zaken en zijn leven weer op orde.

Ernstige problemen
Erik, die uit privacyoverwegingen niet met zijn echte naam wil worden genoemd in dit verhaal, is een jonge twintiger. Intelligent, zelfverzekerd, good looking. Maar wel iemand die al vanaf zijn zestiende kampt met ernstige financiële- en gezondheidsproblemen. Diverse keren werd hij uit zijn ouderlijk huis gezet en moest hij zich op jonge leeftijd zien te redden. Het VWO maakte hij niet af. Hij begon te blowen en zijn gezondheid verslechterde door de stress. Hij kreeg bètablokkers en antidepressiva; bezocht dokters, hulpverleners en psychologen – waardoor zijn ziektekosten flink opliepen. “Het eigen risico van de verzekering is bijna een maandsalaris”, aldus Erik. “Hoe moest ik dat betalen?” Boetes, onbetaalde telefoonrekeningen, uitgaan, huur en bekeuringen – de schulden liepen uit de hand. “Ik kan gewoon niet met geld omgaan”, bekent Erik. “En ik heb geen rijke ouders die mijn studiekosten, mijn verzekering of mijn huur voor mij betalen.”

Vrijwillig
Erik meldde zich vrijwillig bij SchuldHulpMaatje JONG. “Ik kon het me niet langer permitteren om zo te leven.” Van het Maatje leerde Erik hoe hij zijn geld moet beheren. Hij maakte afspraken met de schuldeisers. Inmiddels is Erik bijna schuldenvrij. Hij ontvangt een Wajong-uitkering en werkt ‘wit’ in de horeca. “Ik heb nog een maand huurachterstand, maar dat kan ik binnenkort van mijn vakantiegeld betalen.” Hij is opgelucht en heel blij met de hulp die hij kreeg van zijn Maatje. De vaste, regelmatige afspraken met zijn maatje voelden niet als een verplicht nummer en hij heeft veel geleerd. “En het is nog gratis ook”, zegt hij met een lach.

Dit nooit meer
Het gaat goed met Erik. Hij heeft zijn 21+ toets gehaald en gaat binnenkort beginnen met een studie. Eén ding heeft hij geleerd: ‘dit nooit meer’. Daarom wil hij zijn verhaal vertellen. Zodat jongeren, maar ook huisartsen, psychologen en andere hulpverleners, weten dat SchuldHulpMaatje de zaken goed aanpakt en jongeren uit het financiële moeras kan helpen als ze daarin beland zijn. Ook hulp nodig? Klik hier.