Hoe vind ik werk?

Voor maar liefst 70% van alle vacatures komen mensen met hulp van hun netwerk aan een baan! Hoe pak jij dat aan?

Het nieuws over een nieuwe baan wordt eerst online en offline gedeeld. Bijvoorbeeld op sociale media, in de kroeg, in de kerk of op de sportclub. Binnen 3 dagen weten al meer dan 100 mensen van de vacature. Voor een organisatie is dit een goedkope en snelle manier om een geschikte nieuwe medewerker te vinden. Pas als het via deze weg niet lukt, komt de vacature op de eigen website te staan en eventueel uitgezet via een bemiddelingsbureau, op een vacaturesite of in een krant. Hierop reageren vaak tientallen tot wel honderden geïnteresseerden. Jij als sollicitant hebt enorme concurrentie. Hoe val je dan nog op?

Aaltje Vincent heeft dit proces van het bekendmaken van een vacature als volgt uitgebeeld in de tekening: ‘de levensloop van een vacature’.

Haar advies is: weet wie je bent, wat je kan, wat je wilt en waar je past. Vertel aan iedereen die het horen wil wat je zoekt zodat je vrienden en familie direct aan jou denken als er een functie vrij komt. Of, stuur een brief aan de organisatie waar jij graag deel van uit wilt maken. Grote kans dat ze jouw brief er bij pakken op het moment dat een nieuwe medewerker nodig is.