Hoe kies ik mijn zorgverzekering?

Voor je 18e jaar is de zorgverzekering gratis. Vanaf je 18e kies je zelf een verzekeraar en betaal je premie. Als de zorgverzekeraar niet bevalt, kan je op 1 januari switchen. Maar… hoe kies je een verzekeraar?

Met een gewone zorgverzekering ben je verzekerd voor medische hulp uit het basispakket. Soms is dat gratis hulp, bijvoorbeeld de huisarts. Soms moet je een deel zelf betalen. Houd er rekening mee dat je een eigen risico hebt van € 385,- (2019). De basisverzekering is wettelijk verplicht. Als je wilt, kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. De premie die je betaalt, wordt dan hoger. Bedenk daarom vooraf welke dekking je nodig hebt.

Ga je vaak naar de fysiotherapeut, draag je een bril of beugel? Bekijk of de premie opweegt tegen de vergoeding. Als je bijvoorbeeld elke maand €20,- meer premie betaalt en elke twee jaar een bril van €100,- vergoed krijgt, kan je die €20,- beter sparen en zelf de bril aanschaffen. Let dus niet alleen op de hoogte van de premie, maar ook op de bijbehorende voorwaarden. Geen zin om al die voorwaarden door te nemen? Tip: Vergelijk welke verzekeraar in jouw situatie de beste koop is! Er zijn websites die verzekeraars met elkaar vergelijken. Je kruist aan welke vergoeding je wilt. Daarna krijg je een overzicht te zien van verzekeraars met hun voorwaarden en welke premie je bij hen kwijt zou zijn. Je kunt dan een goede vergelijking maken.