Hoe ga jij om met geleend geld?

Geld lenen kan op veel manieren. Misschien heb jij de lening van de studiefinanciering op maximaal staan, leen je geld van je ouders, familie of vrienden, of heb je een creditcard. Hoe ga je om met dat geld, wat eigenlijk niet van jou is? En is achteraf betalen wel zo slim?

Een incassobureau heeft onderzoek gedaan naar het betaalgedrag van jongeren en ziet dat een derde van hen hun financiële situatie niet op orde heeft. In dit artikel wordt hier meer over verteld. Hier staat ook dat jongeren te gemakkelijk geleend geld uitgeven. Daardoor kun je financiële problemen krijgen.

Geld lenen
Of je nou een creditcard hebt, je lening van DUO oppot of geld leent van bekenden: het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Geleend geld is nou eenmaal niet van jou. Je kunt het gebruiken, maar je zult weer geld moeten binnenkrijgen om het bedrag dat je geleend hebt terugbetalen, of dat nou op de korte- of de lange termijn is. Leen niet meer dan je echt nodig hebt en leen ook geen geld om een andere lening af te betalen, dat maakt de situatie er niet beter op.

Achteraf betalen
Als je bij een webwinkel een bestelling doet, kun je er in de meeste gevallen voor kiezen om achteraf te betalen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker zo aankopen doen, en dat deze steeds duurder zijn. Kies jij weleens voor achteraf betalen? Denk hier goed over na. Door achteraf te betalen, heb je als het ware een lening bij het bedrijf. Dit is een lening die je op korte termijn zult moeten afbetalen. Dit geldt ook voor aankopen met een creditcard. Door aankopen achteraf te betalen, kun je het zicht op je uitgaven verliezen en steeds sneller in de problemen komen.

Financiële situatie in kaart
Misschien heb je geen idee hoe je er financieel voor staat. Breng daarom je financiële situatie in kaart, zoals je inkomsten, uitgaven en lopende leningen. Kijk vervolgens of jouw uitgavenpatroon bij je inkomsten past. Waar kun je nog op bezuinigen? En wanneer moet je het geleende geld weer terug betalen. Red je dat op die termijn?

Heb jij een lening en lukt het je niet om die af te lossen? Zit je met andere financiële problemen? Neem contact met ons op. Wij kunnen je helpen.