Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Op het moment dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek kan je soms al ontzettend blij zijn, maar dan begint het pas. Hoe bereid je je eigenlijk goed voor op een sollicitatiegesprek?

De inhoud van het gesprek
Bereid van tevoren voor wat jouw doelen voor het gesprek zijn. Denk na over welke indruk je wilt achterlaten en welke informatie jij te weten wilt komen. Bekijk de website van het bedrijf goed en neem de vacature nog eens goed door. Wat voor bedrijf is het, en waar zijn ze naar op zoek? Hoe pas ik daarbij?

Besteed aandacht aan je uiterlijk
Het is belangrijk dat je er goed verzorgd uit ziet. Ga daarin alleen niet aan jezelf voorbij, maar draag kleren waar jij je goed in voelt!

Let tijdens het gesprek op je houding en je uitstraling, want je non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als de verbale. Zorg dat je comfortabel en ontspannen aan tafel zit en laat je niet afleiden door met een pen te gaan spelen. En vergeet vooral niet te laten zien hoeveel zin je hebt om aan de slag te gaan!

Toon interesse
Grote kans dat je niet de enige bent die komt solliciteren. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, maar laat zien dat jij vol enthousiasme zit. Wees hierin wel authentiek en blijf vooral jezelf.
Bereid een paar vragen voor en schrijf tijdens het gesprek mee op een papiertje. Hiermee toon je interesse en laat je zien dat je het belangrijk vindt wat ze aan je vertellen.

Oefenen
Het is helemaal niet gek om het gesprek een keer te oefenen met iemand die je kent, bijvoorbeeld een van je ouders of een vriend of vriendin. Aan de hand van de vacature en jouw cv kunnen ze vast wel wat lastige vragen verzinnen die je aan het denken zetten. Door het een keer te oefenen, zal je tijdens het echte gesprek weten wat je moet zeggen en een stuk minder zenuwachtig zijn!

Wees op tijd!
Dit is misschien nog wel het allerbelangrijkste; Tenzij je een ontzettend goede reden hebt, is het van belang om op tijd te zijn voor je sollicitatiegesprek. Dit is een van de eerste indrukken die je achterlaat. Laat zien dat je punctueel en serieus bent door op tijd te komen!