Heb ik recht op huurtoeslag?

Huur jij een huis, appartement of woonstudio? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen van de Belastingdienst! Of dat kan en hoe hoog de toeslag is hangt af van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en waar je woont. Als je een kamer huurt, kun je meestal geen huurtoeslag krijgen. (Als het bij jouw studentencomplex wél kan, dan is dit bij je verhuurder bekend. Dat kun je dus even checken.)

Hieronder een aantal voorwaarden om huurtoeslag te krijgen:

  • Als je 18 jaar of ouder bent mag de huur van de woonruimte (inclusief servicekosten) maximaal € 417,34 per maand zijn.
  • Als je 23 jaar of ouder bent is dit maximaal € 710,68 per maand.
  • Je kunt alleen huurtoeslag aanvragen voor een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je woonruimte een eigen voordeur heeft die je van binnen en buiten op slot kunt doen. De zelfstandige woonruimte moet in elk geval een eigen woon/slaapkamer, eigen keuken en eigen toilet hebben.
  • Jij (en jouw eventuele medebewoners) staat bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je huurtoeslag voor ontvangt.
  • Jij (en jouw eventuele medebewoners) hebt de Nederlandse nationaliteit of hebt een verblijfsvergunning met recht op sociale voorzieningen.
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn. Als je alleen woont mag je niet meer dan € 22.400 per jaar verdienen. Als je medebewoners hebt, is dit bedrag iets hoger. Daarnaast mag je niet meer dan € 30.000 (spaar)geld hebben. Dat geldt ook voor eventuele medebewoners.

Een paar handige links:

Dit zijn feiten en cijfers voor het jaar 2016. De genoemde voorwaarden zijn basisregels. Check altijd zelf waar je in jouw specifieke situatie recht op hebt.