Gokken, welk type speler ben jij?

De ene persoon die gokt is de andere niet. Er zijn verschillende typen spelers, variërend van gokken uit ontspanning tot gokken vanuit verslaving. In dit artikel lees je meer over deze verschillende typen spelers. Kan jij ontdekken welk type jij bent? 

  1. Recreatieve speler

Ben je een recreatieve speler, dan kom je voor de gezelligheid. Je vindt gokken leuk, maar komt niet puur en alleen voor het spel. De sfeer, gezelligheid en ontmoeting vind je belangrijk. Je weet jezelf te beheersen qua tijd, geld en gedrag. Teveel geld uitgeven of jezelf verliezen in het gokken zonder tijd over te houden voor andere dingen, zal jou dus niet snel gebeuren. Het gaat jou namelijk niet om de winst, maar om de gezelligheid.

  1. Professionele speler

Ben je een professionele speler, dan zie je het gokken als een vorm van inkomen. Je bent geconcentreerd, vakkundig, zeer gedisciplineerd en weet wanneer je wel of juist niet moet gaan gokken. Je gokhobby heb je kunnen uitbouwen tot een kleine inkomstenbron. En je weet het goed in de hand te houden.

  1. Problematische speler

Als je een problematische speler bent, geeft het spelen van gokspellen je veel spanning en opwinding. Je kan jezelf erin verliezen. Je geeft vaak meer geld uit aan gokken dan eigenlijk goed is en je besteedt er teveel tijd aan. Hierdoor houd je weinig tijd over voor andere dingen. Je grenzen in geld en tijd vervagen steeds meer.

  1. Verslaafde speler

Ben je een verslaafde speler, dan ben je dag en nacht bezig met gokken. Je wil om te stoppen is zwak. Je hebt er alles voor over om te kunnen gokken: geld, tijd, verkleining van je vriendenkring, minder sociale contacten. Maar ook liegen en manipuleren doe je, om maar te kunnen gokken. Verslaafde spelers lopen risico om in de (kleine) criminaliteit terecht te komen.

Zolang je jezelf in type 1 of 2 herkent, is er niks aan de hand. Maar merk je dat je in type 3 of zelfs type 4 terecht komt, dan is het goed om aan de bel te trekken. Vraag hulp bij vrienden of familie of, wanneer je echt verslaafd bent, bij een hulporganisatie. (bijvoorbeeld de Hoop)