Geld = vrijheid?

Op 5 mei vieren we onze vrijheid met Bevrijdingsdag. In de jaren ’40 – ‘45 van de vorige eeuw was Nederland bezet. We konden toen niet zelf bepalen hoe we leefden, werkten èn ons geld besteedden. Wat geeft jou vrijheid? Het hebben van geld, of iets anders?

We leven in een gave tijd, in een mooi land met veel vrijheid. Iets dat misschien wel weer eens verandert en ook niet overal op de wereld zo is. Dat is toch iets om even bij stil te staan en te vieren! Door heel het land zijn er daarom op 5 mei bevrijdingsfestivals. Hier denken we niet alleen aan onze eigen vrijheid, maar tonen we ook onze steun aan mensen die niet zo vrij zijn als wij. De actie 5 voor 5 helpt om dit samen met alle festivalbezoekers in Nederland te doen.

Wat je wilt
Het hebben van geld is voor de één vanzelfsprekend, voor de ander niet. Als je het wèl hebt, geeft dat veel vrijheid: je kunt doen wat je wilt, kopen wat je maar nodig denkt te hebben en gaan naar concerten, feestjes en leuke vakantielanden… Maar waarschijnlijk ken je ook wel iemand die deze vrijheden niet heeft. Best veel mensen komen moeilijk rond of hebben flinke schulden. Je raakt best makkelijk in de schulden, beleef het eens met deze app van NOS op 3.

Kansen
Denk je wel eens na over geld? Over hoe het verdeeld is in de wereld, in je woonplaats, in je buurt of je eigen klas…? Is het 100% van jou, omdat je er zelf voor werkt, of bijvoorbeeld omdat je familie nu eenmaal rijker is? Of kun je er ook iets moois in zien om mensen te helpen, die misschien niet dezelfde kansen hebben gekregen zoals jij, of door in de problemen zijn geraakt? Misschien iets om eens over door te praten met vrienden of familie. Lees hoe drie jongeren vertellen over het opgroeien in armoede.

Help mij
Heb jij vragen, of maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op!