Geld lenen aan vrienden, is dat wel zo slim?

Het is erg gezellig om met vrienden af te spreken en wat leuks te doen. Als jullie vervolgens de rekening krijgen, is het altijd de vraag: splitten we het bedrag of schiet één iemand voor? Ook komt het misschien weleens voor dat je een vriend of vriendin wat geld leent, waarbij je afspreekt dat hij/zij je later wel weer terug kan betalen. Maar ja, hoe vaak gebeurt het wel niet dat je dit geld niet meer terugziet, omdat óf jij óf de ander het is vergeten.

Het is handig om voordat je aanbiedt de rekening te betalen of vrienden wat geld te lenen, eerst bij jezelf na te gaan of je het geld een paar weken kunt missen. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te hebben wanneer je het geld terug kunt verwachten. Dit voorkomt dat je onnodig en herhaaldelijk je vriend of vriendin moet blijven herinneren aan het feit dat hij je nog geld verschuldigd is.

Er zijn gelukkig wat handige tools die het eenvoudiger maken om verrekeningen tussen jou en je vrienden te regelen. Wij noemen een paar voorbeelden:

  • Tikkie.me
    Door middel van een link kun je een betaalverzoek sturen. De ander kan jou via een paar simpele tikken gemakkelijk terugbetalen. Installeer hiervoor de Tikkie-app en creëer een account met jouw bankgegevens. Via de app kan je een bedrag invoeren en daarna kan je betaallink verspreiden via bijvoorbeeld WhatsApp of email. In de app van Tikkie kan je vervolgens bijhouden wie het geld heeft terugbetaald, en weet je van wie je nog geld moet krijgen. Ideaal dus om te checken of iedereen jou heeft terugbetaald!
  • WieBetaaldWat.nl
     Op dit platform kan je met je groep een lijst bijhouden van alle uitgaven. Je kunt per uitgave aangeven wie er meebetaalt, en dat hoeft dus niet de gehele groep te zijn. Spreek met elkaar af wanneer de lijst verrekend wordt en zorg dat alle uitgaven ingevoerd zijn. Bij het verrekenen van de lijst zorgt het systeem ervoor dat het aantal onderlinge transacties zo laag mogelijk is. Dit betekent dus dat je niet aan iedereen die je wat geld verschuldigd bent geld hoeft over te maken, maar dat dit slechts een paar transacties zullen zijn. Via je email ontvang je een overzicht met alle uitgaven en uit te voeren transacties. Zo weet je precies wat je moet doen! Hierna staat de balans weer op nul en kunnen jullie nieuwe uitgaven bijhouden.

Weet jij nog handige tools? Laat het ons weten via onze Facebook of stuur ons een mail via info@moneyfit.nl