Geen geld? Stress!

Geldtekort geeft stress. Voel je daarom niet te min om voor lagere uurlonen te werken. Wees creatief en doe ook klussen naast het werk, zoals oppassen.

Wie ben je?

Mijn naam is Lisa*, ik ben 18 jaar en geslaagd voor MBO marketing en communicatie. Ik weet nog niet goed wat ik hierna wil studeren. Mijn ouders hebben een gezinshuis, waar zij kinderen opvangen. Hierdoor kreeg ik al jong verantwoordelijkheid en ben ik wat sneller volwassen geworden. Ik woon nog thuis.

Wat heb jij met geld?

Geld is nodig en makkelijk. Dankzij geld kan ik met de trein naar vrienden toe. Maar…, het leven draait niet om geld.

Hoe kom je aan geld?

Ik kreeg kleedgeld maar dat stopt nu ik 18 jaar ben geworden. Ik werk af en toe in het gezinshuis. Ook ben ik oppas. In mijn examenjaar kreeg ik tijdelijk een stagevergoeding. Dit jaar hangt het af van de studie die ik kies. Ik ga nog zorgtoeslag aanvragen.

Waar geef jij jouw geld het liefste aan uit?

Aan kleding en uitjes met vrienden. Wat kleding betreft koop ik elke week wat nieuws. Verder ben ik bezig met rijlessen. Helaas ben ik drie keer gezakt. De kosten voor de rijexamens heb ik moeten lenen van mijn ouders. Ik betaal hen terug door in het gezinshuis te werken. Daardoor heb ik geen stress van deze schuld. Ik spaar om op vakantie te kunnen gaan en voor mijn rijlessen.

Wat doe je als je meer uitgaven hebt dan inkomsten?

Dan leen ik geld van mijn ouders. Ik geef liever niet uit wat ik niet heb. Als ik het zelf kan betalen, wil ik het ook zelf betalen. Ik kan me wel voorstellen dat mensen stress ervaren als zij geen geld hebben.

Welke tips heb je voor andere jongeren?

Voel je niet te min om voor lagere uurlonen te werken. Doe ook klussen naast het werk, zoals oppassen.

Wil je geld besparen? Werk dan met weekgeld. Minder zuipen = besparen.

Hoe houd je overzicht in je geldzaken?

Ik heb een bankieren app op mijn telefoon, heel handig.

Wat is je levensmotto?

Ik wil een lichtje zijn voor anderen in deze wereld

 

*Alle namen op deze website zijn gefingeerd om privacy redenen