Financiële voornemens vasthouden

Met de komst van het nieuwe jaar komen er ook veel nieuwe voornemens. Uit een onderzoek van de ING blijkt dat ieder jaar circa 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft. Afvallen en sporten staan het vaakst in de top drie met 24%. Maar hoe zit het met financiële goede voornemens? Het is ook een mooie gelegenheid om je spaarpotten eens onder de loep te nemen. Wij vertellen je hoe je financiële doelen stelt in 2020 en deze ook haalt! 
 
Maak online spaarpotjes aan 
Tegenwoordig kun je heel makkelijk online spaarpotjes aanmaken op jouw bankrekening. Hiervoor moet je wel internetbankieren hebben, en dat biedt (bijna) iedere bank tegenwoordig aan. De app van jouw bank is te installeren via de App Store of Google Play. 

Met een online spaarpotje hoef je geen nieuwe rekening aan te vragen bij je bank, maar kun je wel geld verplaatsen van je lopende rekening naar de spaarpot. Hoe je hier het beste gebruikt van maakt lees je in dit artikel. 

Zet een spaardoel voor jezelf 
Het is makkelijker om te sparen als je weet waar je het voor doet. Het kan lastig zijn om gemotiveerd te zijn zonder doel. Iedere maand geld opzij te zetten omdat je wilt sparen lijkt zinloos. Stel voor jezelf minstens drie doelen, bijvoorbeeld: sparen voor vakantie, nieuwe schoenen en een kaartje voor het concert waar je al heel lang heen wilt. Zet een datum voor het eind van deze doelen en een bedrag wat je op die datum bereikt wilt hebben. Zo heb je duidelijk voor jezelf hoeveel je (per maand, week of jaar) moet besparen.  

Probeer ‘pin-sparen’
Ken je het begrip ‘pin-sparen’? Iedere keer wanneer je een bedrag pint, groot of klein, wordt er een vast percentage naar je pin-spaarrekening gebracht. Dit percentage kun je zelf instellen (denk aan 1%, 5% of 10% van het gepinde bedrag). Pin-sparen heeft twee voordelen: je spaart meer en je krijgt inzicht in hoe vaak je je pinpas gebruikt! 

Beloon jezelf 
Wanneer je jezelf beloont zodra je een doel hebt bereikt, werkt dat motiverend voor andere doelen die je stelt. Maar, de beloning moet niet te maken hebben met het doel. Als je bijvoorbeeld minder geld wilt uitgeven aan kleding, beloon jezelf dan niet met een mooie broek of nieuwe schoenen – dit roept oude gewoontes op.  

Het Nibud bracht onlangs een interessant miniboek uit over financiële voornemens. Lees het boek hier.