Energiebespaartips voor studenten

Als je op kamers woont betaal je elke maand vaste kosten. Misschien betaal je een vaste huurprijs inclusief gas, water en licht, maar vaak betaal je kale huur en energieverbruik (gas, water en elektriciteit) los van elkaar. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je deze energiekosten zo laag mogelijk houdt, zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen? In dit artikel geven we je tips om te besparen op energiekosten.

1. Zet je verwarming laag
Zet je verwarming laag wanneer je niet thuis bent of ’s nachts. Of trek een trui aan op dagen dat je anders de verwarming een graad hoger zou zetten. Wat ook veel kan besparen is het niet verwarmen van alle ruimtes in je (studenten)huis. Ben je vooral in de gezamenlijke woonkamer, draai dan de verwarming op jouw slaapkamer dicht.

2. Gebruik minder water
Zet de kraan uit gedurende het tandenpoetsen. Douch maximaal 5 minuten en probeer niet elke dag te douchen. Zet de wasmachine pas aan als deze echt helemaal vol zit, zo hoef je minder kleine wasjes te draaien en bespaar je een boel water. Het kan dus handig zijn om kleding van jou en huisgenoten samen te wassen. Vang regenwater op in een regenton of emmer om je bloemetjes in je tuin of op je balkon mee te bewateren.

3. Verbruik minder stroom
Wist je dat je door te wassen op lagere temperaturen veel energie bespaart? Was je 40 graden wasjes tegenwoordig op 30 graden. Zelfs 60 graden wasjes (handdoeken, beddengoed) kan je prima af en toe op 40 graden wassen. Ook is het slim om van apparaten die je niet gebruikt, de stekker uit het stopcontact te halen. Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon. Een opgevroren koel- of vrieskast verbruikt meer stroom dan nodig is.