Eerste collegejaar nu met korting

Goed nieuws! Studenten die in september voor het eerst beginnen met een opleiding of studie krijgen korting op hun eerste studiejaar. Wist jij hier al vanaf?

Als je na de zomer start met studeren dan hebben we goed nieuws: In het eerste jaar van je opleiding betaal je maar de helft van het collegegeld. Dat scheelt dus ruim duizend euro! Ga je volgend jaar een lerarenopleiding volgen? Dan betaal je zelfs twee jaar lang maar de helft.

Deze maatregel komt uit het regeerakkoord en was een van de voornemens van het nieuwe kabinet. De minister van Onderwijs heeft zich ingezet om de maatregel het komende studiejaar (2018-2019) al in te kunnen laten gaan. Het kabinet hoopt dat op deze manier jongeren geen last krijgen van ‘leenangst’. De korting is bedoeld om aspirant-studenten te motiveren om te gaan studeren. De drempel om te gaan studeren is nu toch wat lager.

Let op, de regel geldt alleen voor studenten die nog niet eerder hebben gestuurd. Vanaf studiejaar 2018-2019 krijgen zij korting op het collegegeld. Het leenstelsel blijft met deze maatregel wel van kracht, de basisbeurs komt dus helaas niet terug.

Wil je meer weten over hoe het zit met geld lenen om te studeren? Lees ons artikel over het afbetalen van je studieschuld. In dit artikel van de Rijksoverheid lees je alles over de nieuwe maatregel.