Een huis kopen?

Een huurwoning vinden is een flinke uitdaging, en bij je ouders wonen is ook niet altijd ideaal. Is het misschien een optie om een huis te kopen?

Jongeren wachten steeds langer met het kopen van een huis (artikel). De woningmarkt is nog steeds erg krap en daarom zijn de huizenprijzen hoog. Toch is een woning huren of thuis wonen ook niet altijd de oplossing.

Aan de slag!
Als je een regelmatig inkomen hebt, dan kun je overwegen om een huis te kopen. Voordat je de sleutel van je eigen huis eindelijk hebt, moet er veel gebeuren. Het begint met oriënteren en budgetteren. Wat is je maximale hypotheek, heb je een aankoopmakelaar nodig, met welke vaste en eenmalige kosten krijg je te maken als je een huis gaat kopen? Op deze pagina van Vereniging Eigen Huis vind je hierover meer informatie en tips.

Wanneer je dit allemaal helder hebt, kun je huizen gaan bezichtigen of je gaan oriënteren op het kopen van een nieuwbouwwoning of een stuk grond om zelf een huis te bouwen.

Perfecte huis gevonden?
Kies je voor het kopen van een bestaande woning en heb je de perfecte woning gevonden, dan begint het bieden. Hier vind je tips en adviezen over het openingsbod, waardebepaling en onderhandelen. Daarna volgt de bouwkundige keuring, het opstellen en tekenen van de koopovereenkomst en het rond krijgen van de financiering. Zijn er nog onzekerheden bij het tekenen van de koopovereenkomst, spreek dan ontbindende voorwaarden af. In bepaalde situaties kun je dan nog onder de koop uit. Hier vind je een checklist hypotheken, zodat je niets belangrijks vergeet. Neem de tijd om je goed te informeren!

Alles geregeld en in orde? Dan volgt op de afgesproken datum de overdracht van de woning en kan het verhuizen beginnen!

Nieuwbouw
Voor nieuwbouwwoningen en het (laten) bouwen van een woning, gelden andere stappen. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je per thema meer informatie.

Niet vergeten: andere kosten
Ga je verhuizen? Naast je hypotheek (en huur), zijn er ook kosten als energie, water, belastingen, heffingen, verzekeringen en natuurlijk de verhuiskosten.