Dure autoverzekering?

Behalve brandstof- en onderhoudskosten, kan een auto je veel geld kosten. Vooral als je jong bent. Hoe zit dat?

Als je een auto bezit, dan ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Dat is de wettelijke aansprakelijksheidsverzekering. In de meeste gevallen dekt een WA-verzekering schade aan- of veroorzaakt met jouw auto.

Een verzekering betaal je in premies. Zo ook je WA-verzekering. De hoogte van je premie hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt, de auto die je rijdt en jouw leeftijd.

Uit onderzoek blijkt dat de WA-verzekering voor jongeren vaak veel duurder is dan voor andere mensen. Als je jonger bent dan 25 jaar, dan betaal je vaak een hoog bedrag. NosOp3 maakte daar een filmpje over, te vinden in dit artikel. Dat jongeren meer betalen komt doordat ze minder rijervaring hebben en dus meer risico op schade, en nog geen of weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd.

Wat dat betreft kun je beter wachten met het kopen van een auto tot je wat ouder bent. Bovendien heb je dan ook meer rijervaring, wat tot minder schade zal leiden. Heb je toch echt die auto nodig? In het filmpje worden ook wat tips gegeven:

  • Koop een degelijke, betrouwbare auto. Het soort auto dat je rijdt, kan de premie beïnvloeden. Snelle, nieuwe auto’s zijn qua premie vaak duurder
  • Claim niet zomaar alle schade. Het is vaak beter om je schadevrije jaren te behouden en de schade niet te claimen maar zelf te betalen, anders gaat je premie weer omhoog.

Je kunt er ook voor kiezen een auto te delen. Daar schreven we eerder al over in dit artikel.