Checklist: zo voorkom je onverwachte kosten op vakantie

Ga jij deze zomer op vakantie? Wij hebben een checklist gemaakt om er zeker van te zijn dat je geen onverwachte kosten maakt deze zomer!

      1.Maak een begroting

Door van tevoren precies op te schrijven welke kosten je verwacht te maken, denk aan vervoer, verblijf en eten, voorkom je dat je vakantie veel meer kost dan je had verwacht. Hoeveel wil je daarnaast nog uitgeven aan uit eten, shoppen en terrasjes? Het is altijd slim om een beetje extra te rekenen, want op vakantie geef je vaak sneller geld uit dan als je thuis bent. Heb je geen idee hoeveel je uit gaat geven? Kijk dan naar de kosten van je vorige vakanties.

  1. Houd je uitgaven bij tijdens je vakantie

Houd tijdens je vakantie al je uitgaven goed bij, dan weet je precies waar jij je geld aan uitgeeft. Neem hiervoor een schriftje mee, daar kun je alles inschrijven. Het kan daarnaast slim zijn om geld contant te pinnen, wat je uit mag geven tijdens je vakantie, zodat je niet meer uit kan geven dan je van plan was!

  1. Laat dure spullen thuis

Laat spullen die veel geld kosten thuis. Zo hoef je hier geen zorgen om te maken tijdens de vakantie. Berg je portemonnee, paspoort of ID-kaart goed op in een stevige tas.

  1. Controleer je (reis)verzekering

Bij veel verzekeraars kun je voor een bepaald bedrag je reisverzekering afsluiten, naast je normale pakket. Ben jij hier sowieso al voor verzekerd, dan hoef je er geen zorgen om te maken. Ben je hier nog niet voor verzekerd, dan is het slim om een reisverzekering af te sluiten voor je op vakantie gaat. Vaak kost dit niet zo veel en ben je -mocht er wel iets gebeuren tijdens je vakantie- achteraf heel blij dat je de kosten niet zelf hoeft te vergoeden. Met een reisverzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd voor medische kosten, materiële schade en krijg je hulp via een alarmcentrale wanneer nodig.

  1. Overleg van tevoren met reisgenoten

Het is slim om van tevoren even te overleggen met reisgenoten wat zij willen uitgeven tijdens jullie vakantie. Stel dat de één bijvoorbeeld elke avond uit eten wil, terwijl de ander liever zo veel mogelijk zelf kookt. Door het vooraf aan de vakantie te bespreken, voorkom je lastige discussies tijdens je vakantie.

  1. Telefoonkosten

In de Europese Unie zijn tegenwoordig de telefoonkosten overal hetzelfde. Hierbuiten is dit niet zo. Let op, sommige landen liggen wel in Europa, maar zitten niet in de Europese Unie, zoals Turkije en Zwitserland.  Check voor je op vakantie gaat de buitenlandtarieven van je provider en maak gebruik van gratis WIFI-verbindingen om dure internetkosten te voorkomen.

  1. Pinnen in het buitenland

Heb je een wereld-pinpas? Dan kun je waarschijnlijk op heel veel plekken in én buiten Europa pinnen. Bij sommige bankieren is het wel zo dat je de optie ‘Pinnen buiten Europa’ zelf aan moet zetten. Dit kan bijvoorbeeld via de app van jouw bank. Ga je naar een land met andere valuta? Vaak moet je dan extra betalen voor het omzetten van de euro naar een andere valuta. Gebruik in dit geval bijvoorbeeld een creditcard, of pin van tevoren geld contant in de juiste valuta.

We wensen je een goede vakantie toe!