Budgettips voor als je op kamers gaat

Ga jij na de zomer op kamers in de stad waar je gaat studeren? Dan kan er veel op je afkomen. Ineens ga je meer dingen zelf betalen. Hoe zorg je ervoor dat je goedkoop kunt leven als student op kamers? In dit artikel geven wij je hiervoor tips.

1. Maak een inkomsten-en-uitgaven overzicht. Zet hierin wat je inkomsten zijn (uit een bijbaan, subsidie, tegemoetkoming van ouders etc.) en je vaste en variabele lasten. Lees in ons artikel wat vaste en variabele lasten zijn. Wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten: ga op zoek naar een (andere) bijbaan waarbij je meer verdient of bekijk hoe je je uitgaven kunt verminderen.

2. Spaar! Probeer elke maand een bedrag te sparen, door het opzij te zetten op een andere rekening (je spaarrekening). Zo bouw je aan een buffer voor tijden waarin je minder geld te besteden hebt.

3. Tweedehands inrichten. Richt je kamer goedkoop in door tweedehands meubels te kopen. Ga naar de plaatselijke kringloop en je zult versteld staan van de vele stoelen, tafels en banken die je daar voor een klein prijsje kunt meenemen. Een gezellige kamer hoeft dus niet veel te kosten!

4. Haal je boodschappen goedkoop. Ga niet naar Albert Heijn of Jumbo, maar naar Aldi en Lidl. Koop producten van het huismerk in plaats van de bekende merken. En haal je groenten en fruit op de markt. Gezellig en een stuk goedkoper!

5. Sport gratis. Zet je dure sportabonnement stop en ga hardlopen in het park. Of zoek naar studentenkortingen bij sportgelegenheden in jouw stad. Dit kan soms flinke korting opleveren!

6. Eet samen met anderen. Elke avond voor jezelf koken of samen eten met vrienden of huisgenoten, waarbij steeds een ander kookt. Het tweede blijkt in de meeste gevallen goedkoper te zijn. Kook dus zoveel mogelijk samen. Dit scheelt je een boel boodschappenkosten op jaarbasis en is bovendien ook gezellig!

7. Koop geen dingen die je niet kunt betalen. Lenen lijkt misschien een goede optie om snel iets te kunnen kopen, maar uiteindelijk moet je het alsnog later terugbetalen. Zorg dus dat je eerst zelf voldoende geld hebt, voordat je dingen aanschaft. Een tijdje wachten om iets zelf te kunnen betalen is beter dan een schuld door een lening.