Besparen tijdens de kortere dagen

Op 22 december is het de kortste dag van 2019. De dagen rond Kerst en oud en nieuw zijn vaak gezellig, maar ook donker! Buiten alle feestjes voelen ook veel jongeren zich hier anders door en gaan daardoor soms gemakkelijker geld uitgeven. Hoe komt dit en wat doe je eraan?

Het is buiten minder lang licht in deze periode. Dit kan best veel invloed hebben op je humeur, maar dus ook op je uitgaven. Dat heeft te maken met dat je vrij weinig daglicht op je huid en in je ogen krijgt. En met reclamecampagnes die tegelijk heel slim op je gevoel en stemming inspelen. Er zijn zelfs mensen met een winterdipje, die zichzelf ‘troosten’ door veel lekkers en cadeautjes te kopen. Vaak gebeurt dit niet eens helemaal bewust!

Donkere-dagen-tips
Als je dit wel (een beetje) herkent, hoe voorkom je dan dat dit lichtelijk uit de hand loopt? We waren MoneyFit niet, als we niet weer een paar nuttige tips voor je hadden!

  1. Overal waar je kijkt speculaas, chocola en oliebollen? Zorg dat je genoeg eet bij je gewone maaltijden. En deze niet overslaat. Wanneer je lekkers ziet liggen, zul je hier minder snel voor vallen.
  2. Besteed je geld aan ervaringen, niet aan spullen. Er wordt je van alles aangeboden. Maar volgens onderzoek word je van iets kopen maar heel kort gelukkig. Je kunt zelfs flink spijt krijgen van een dure aankoop, als de spanning van het ‘willen hebben’ weg is. Meer heb je aan leuke en mooie ervaringen, zeker als je ze deelt met vrienden of familie. Het blijkt dat die je veel meer geluk opleveren, omdat je ze niet snel vergeet. En soms zijn ze goedkoper of zelfs gratis!
  3. Slaap genoeg. Probeer je normale slaapritme te houden, ook al is het vroeg donker en later licht. Veel mensen denken dat een tijdje slecht slapen geen ramp is. Maar je kunt hierdoor minder goed nadenken en beslissingen nemen, ook over je geld. Wie goed slaapt is stabieler en voelt zich beter en fitter!
  4. Laat je niet overhalen door verkopers. Er zijn veel bedrijven die je juist nu wijsmaken dat je moet overstappen op een nieuw(e) abonnement of verzekering. Of dat je aan een nieuw apparaat toe bent. Bekijk nuchter of je het echt nodig hebt. En bedenk: is het mijn eigen keus of idee? Bij twijfel… zeg nee!
  5. Zoek het licht op! Vooral ’s morgens is het soort licht heel geschikt om goed wakker te worden (echt waar). Ga een blokje om en je ochtendhumeur is vaak al een stuk lichter.
  6. Eet gezond en beweeg. Ga wandelen overdag (zo koud is het tenslotte niet…) of pak iets vaker je fiets. En pak af en toe extra vitaminen mee van een stuk fruit of handige groente. Als je je fitter voelt zul je minder snel impulsuitgaven doen.
  7. Let op met trends in december. Trends zijn verleidelijk, maar heel vaak niet goed voor je portemonnee. Wil je iets echt voor jezelf, of wil je er eigenlijk graag bij horen voor anderen? Misschien niet altijd een makkelijke vraag, maar… een keer iets overslaan is minder erg dan het lijkt!