5 tips voor het afsluiten van een zorgverzekering

Als je 18 wordt, mag je zelf een zorgverzekering kiezen. Hieronder vind je enkele tips om een goede keuze te maken.

  • Denk na over je zorgwensen

De basisverzekering is verplicht. Je mag zelf weten of je daarnaast nog een aanvullende verzekering afsluit. Wil je een vergoeding voor bijvoorbeeld je bril of tandartskosten? Bekijk of de vergoeding die je krijgt hoger is dan de extra premie die je betaalt.

  • Kies de juiste soort polis

Zorgverzekeraars bieden 2 typen verzekeringen aan: een restitutiepolis en een naturapolis.

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je mag zelf je arts en andere zorgverleners kiezen en de zorgverzekeraar vergoedt de kosten. Kies je voor een naturapolis? Dan betaalt de zorgverzekeraar alleen alle kosten van zorgverleners waar een contract mee is. Ga je naar een andere zorgverlener, dan moet je zelf een deel van de rekening betalen. Check dus of de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener waar je heen wilt.

  • Denk eens aan een internetverzekering

Ook de service van de zorgverzekeraar heeft invloed op de premie van je zorgverzekering. Een internetverzekering is meestal goedkoper, omdat alle communicatie online verloopt.

  • Houd rekening met de kosten van het eigen risico

Dit is het bedrag wat je zelf moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit de basisverzekering. Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen, dan betaal je minder premie. Zorg er dan wel voor dat je voldoende geld achter de hand hebt om het hogere eigen risico te betalen.

  • Vergeet geen zorgtoeslag aan te vragen
    Vanaf je 18jaar, moet je gaan betalen voor je zorgverzekering. Je kunt dan ook zorgtoeslag aanvragen.